Azt mindenki tudja, hogy a meccs utáni nyújtásokkal lerövidíthetjük az izom pihenőidejét. Azt már kevesebben, hogy erre a gránátalma – pontosabban annak leve – is képes.
Miközben azt vizsgálták, hogyan lehet optimalizálni a terhelés utáni regenerációt, texasi tudósok rájöttek, hogy az italok közül a gránátalma leve csökkenti legjobban a gyulladást és az izomfáradtságot.
A kutatás részeként elvégeztek egy kísérletet is: atlétákkal itattak mindennap 250 milliliter gránátalmalevet 15 napon át, miközben vizsgálták, hogyan hat az ital az izmaikra.
„Már az előzetes eredmények is biztatóak voltak” – mondja Mayur Ranchordas, a sheffieldi egyetem sporttáplálkozási szakértője. – A kutatás azt már kimutatta, hogy minden gyümölcsöt figyelembe véve a gránátalmában van a legtöbb antioxidáns.” Sportoláskor úgynevezett szabadgyökök képződnek, amelyek károsítják a test szöveteit, de az antioxidánsok megkötik ezeket a szabadgyököket, csökkentik az izmok károsodását, és gyorsítják azok regenerálódását.
„A gránátalma mellett a cseresznye ért még el jó eredményt tesztjeinken – teszi hozzá Ranchordas. – Ráadásul természetes anyagok, nem úgy, mint a különféle sportitalok.”
(Megjelent a FourFourTwo magazin 2011. decemberi számának Fociakadémia szekciójában.)