Szerencsés volt a csillagállás, amikor megszerveztük a Sava-borsa e havi kulináris kirándulását (persze csak virtuálisan) a Szentföldre. Egyszerre érkezünk a Symbolba Sallói Istvánnal, a Kecskemét klubigazgatójával, minden idők egyik legnagyszerűbb izraeli légiósával, ami önmagában még nem szenzáció – hiszen így beszéltük meg –, amivel viszont Jászai Tibor séf úr fogad, sokkal inkább az: „Valaha Kelet-Jeruzsálemben dolgoztam, az American Colony Hotel konyháján, ha falafelt készítünk humusszal, akkor jobb helyre nem is jöhettetek volna…”
Márpedig Sallói Pista már néhány nappal korábban leadta a rendelést, természetesen az izraeli arab konyha alapfogását, a falafelt készítjük el, és megint csak természetesen, kell hozzá humusz is, hiszen valamibe tunkolni is kell a forró olívaolajban kisütött csicseriborsó gombócokat, no meg a pitaszeleteket is.
Sallóiról eddig is tudtam, hogy félistenként tisztelik Izraelben, ha valakire igaz a klisé, hogy „elvitte a magyar futball jó hírét”, akkor az oroszlányi születésű, a Videotonban nevelkedő, de később a Honvédban is remeklő, 13-szoros válogatott gólerős támadó középpályásra mindenképpen az.
„1994. szeptember 19-én, egy héttel a huszonnyolcadik születésnapom előtt szállt le a repülőgépem a Tel Aviv-i Ben Gurion Nemzetközi Repülőtéren. Ha azt mondom, hogy izgultam, akkor még nagyon visszafogott vagyok, természetesen bennem is éltek a sztereotípiák, hogy itt lőnek, robbantanak, aligha térek haza élve ebből a kalandból. Aztán hamar kiderült, nem eszik olyan forrón a kását” – réved a múltba az első magyar izraeli légiós tekintete.
Végül több mint hat, roppant sikeres és kellemes év lett a félve megkezdett kalandból. „Mondjuk, időm volt rá, öt esztendőt töltöttem a Beitar Jeruzsálemnél, majd másfelet a Herclijánál.
Akkoriban a belga Louis de Vries volt a Honvéd tulajdonosa, talán 1993 őszén a Manchester United elleni BL-meccsek verték fel az ázsiónkat. Odakint 2–1-re kikaptunk ugyan, de én szereztem a gólunkat, a mai napig én vagyok az utolsó magyar labdarúgó, aki az Old Traffordon gólt lőtt. De Vriesnek – zsidó ember lévén – kiváló izraeli kapcsolatai voltak, övé volt a játékjogunk, így kerültem egy évre rá a Szentföldre” – meséli Sallói, miközben már sülnek az olívaolajban a falafelgombócok.
Sallói hamar gyökeret vert a Beitarnál, olyan jól játszott, hogy megalapozta a magyar futball hírnevét. Hamarosan követte Pisont István, Hamar István…
„Izraelben gyorsan rákaptak a magyar vonalra, először megkérdezték tőlem: nálunk mindenkit Istvánnak hívnak? Általában az volt a szokás, ha egy ország futballja bejött nekik, akkor ragaszkodtak a futballistáihoz. Előttünk az orosz vonal élt, aztán jött a magyar.”
Persze nemcsak adomázni jöttünk a Symbolba, hanem főzni is. Jászai séf úr Kelet-Jeruzsálemben, tehát palesztin területen dolgozott, így átfogó képe van az izraeli konyháról.
„Ami valójában arab konyha, hiszen Izraelben a zsidók mind jöttek valamelyik európai országból, magukkal hozva az orosz, a magyar, a lengyel, az ukrán, a német konyha elemeit. Azonban a speciálisan arab alapétel, a csicseriborsó masszából tahina, azaz szezámpaszta hozzáadásával készített humusz minden izraeli kedvence, legyen az illető zsidó vagy palesztin. És a falafel is csicseriborsóból készül, csak a gombóckákat kisütjük olívaolajban”, magyarázza a főszakács.
Sallói második otthonra talált Izraelben, amiben persze az is szerepet játszott, hogy kétszer is bajnoki címre vezette a Beitart.
„Megtanultam héberül, mivel egy évig egyetlen magyarként a csapatnál rá voltam kényszerülve, ha azt akartam, hogy megértessem magam. Valójában az újságokból tanultam a nyelvet és az írást, és a televízióban is sokat nyilatkoztam, persze eleinte angolul. Egyszer aztán a riporter javasolta, folytassuk héberül, és ment. Attól kezdve mindig héberül nyilatkoztam.”
Júliusban itt lesz nálunk Sallói legkedvesebb játékostársa, a kilencvenes évek legendás izraeli sztárja, Eli Ohana.
„Eli az U19-es válogatott szövetségi edzője, jönnek az Eb-re, várom már a találkozást. Most volt az ötvenedik születésnapja, beszélgettünk skype-on, úgy általában is tartom a kapcsolatot a régi klubtársaimmal. Szeretettel gondolok vissza azokra az évekre, de így vagyunk ezzel valamennyien, akik futballoztunk Izraelben.”
Ch. Gáll András
FALAFEL
Hozzávalók (négy személyre)
50 dkg csicseriborsó (leszűrjük, összetörjük, hozzáteszünk tojást, maceszlisztet, reszelt vöröshagymát, sót, fokhagymát, és az egészből golyókat formázunk, majd azokat forró olajban megsütjük)
1 tojás
4 evőkanálnyi maceszliszt
só, bors
Humusz:
10 dkg tahina (szezámpaszta)
só, egész bors, babérlevél, fokhagyma
olívaolaj szükség szerint
kevés citromlé (facsarva)
fél fej vöröshagyma
(Megjelent a FourFourTwo magazin 2014. augusztusi számában.)