Laktóz
Mi ez? Természetes, tejtermékekben megtalálható szénhidrát.
A probléma Minden ötödik ember szervezetében nincs vagy kevés az enzim, amely a laktóz emésztéséért felelős.
Mit tegyünk? „A tejet magas tápértéke miatt gyakran ajánlják sportolóknak regenerációs időszakban, mivel sok benne a fehérje és a kálium, és gyorsan feltölti az energiaraktárakat – mondja a dietetikusként dolgozó Davis. – Én az érintetteknek mindig azt ajánlom, hogy először próbálják ki a laktózmentes termékeket a magvakból és szójából készült tejek előtt, így biztosítva napi kalcium-, fehérje- és tápanyagbevitelüket.”
Fruktóz
Mi ez? Gyümölcscukor, leegyszerűsítve – a gyümölcsökben és gyümölcslevekben található szénhidrát.
A probléma Alhasi fájdalom és hasmenés is előfordulhat, ha gond van a fruktóz feldolgozásával. Főleg akkor, ha egyszerre túl sok gyümölcsöt vagy gyümölcslevet fogyasztunk, vagy az adott gyümölcsben magas a fruktóz-glükóz arány, mint például a mangóban, a körtében vagy az almában.
Mit tegyünk? „Kerüljük a magas fruktóztartalmú gyümölcsöket – tanácsolja Davis. – Csökkentsük a napi gyümölcsadagunkat háromra, inkább együnk zöldséget, hogy a vitamin-, rost- és ásványianyag-bevitelünk ne változzon. A sportitalokra és zselékre is figyelniük kell, ezek gyakran tartalmaznak hozzáadott fruktózt.”
Fruktán
Mi ez? A fruktánok fruktózláncok, amelyek a lisztben, hagymában, fokhagymában és néhány zöldségben találhatóak meg.
A probléma Az intoleranciát az enzim hiánya okozza, amely képes ezeket a láncokat felbontani. Puffadást, hasmenést okozhat, főleg nagy mennyiségű kenyér vagy tészta elfogyasztása után.
Mit tegyünk? „Ne fogd a panaszokat a gluténra! – mondja Davis. – Ezt a lisztben található fehérjét hibáztatják a legtöbb intoleranciáért. A lisztérzékenyességgel diagnosztizáltaknak kerülniük kell, a többieket azonban megfelelően meg kell vizsgálni, mielőtt kiiktatják az étrendjükből a glutént. A focisták értékes tápanyagforrástól foszthatják meg magukat, teljesen felesleges
A szakértő szerint
„Meg kell különböztetnünk egymástól az allergiát és az intoleranciát – így Davis. – Az allergiát az immunrendszer védekező reakciója okozza egy étellel szemben – általában egy meghatározott fehérje –, míg az intoleranciánál nincsen ilyen reakció, ezért nehezebb is felfedezni. Ha az utóbbira gyanakszol, azt javaslom, vezess táplálkozási naplót, amelyben a tüneteket is feljegyzed, és konzultálj szakemberrel, mielőtt változtatsz az étrendeden, mert az újítások talán több problémát okoznak majd, mint az intolerancia. Kerüld az egyre gyakoribb, természetgyógyászok által végzett vizsgálatokat, mert egyáltalán nem megbízhatóak.„
Tudtad?
(Megjelent a FourFourTwo magazin 2016. márciusi számának Fociakadémia szekciójában.)