1. Szárazon nem megy
A nem megfelelő folyadékháztartás nemcsak a fizikai teljesítményre van negatív hatással, hanem a szellemire is – ha nem jut elég folyadékhoz, akkor az agyad is nehezebben és lassabban tud megfelelő döntéseket hozni. Egy új-zélandi tudományos intézet kutatása szerint 45 perc játék után már a mérsékelt kiszáradás is érezteti hatását, nagyban rontja a fizikális és mentális teljesítményt.
2. A víz a futballista üzemanyaga
A rendkívül változatos intenzitású foci nagymértékben igénybe veszi a szervezetet – különösen az izmokat és az őket tápláló glikogénraktárakat. Egy sporttáplálkozási magazin kutatása szerint a futballisták egy meccs mindössze felét-harmadát tudják a maximális pulzusszámuk 85 százalékánál nagyobb iramban játszani. Brazil táplálkozási szakértők szerint pedig ahhoz, hogy pótolni tudd az elveszített tápanyagokat, szünetben 1.5-3
deciliteres szénhidrátkoktélt kell meginnod.
3. A legjobbak a sportitalok
Ha nincs más, a víz is megteszi. Ha azonban az izmaid nem jutnak fűtőanyaghoz, akkor a teljesítményed akár 50 százalékkal is visszaeshet. Az izmok glikogénnel működnek, amelyeket a test a szénhidrátokból állít elő, megoldást kell találnod tehát, hogy gyorsan a szervezetedbe tudd juttatni a fontos tápanyagokat. Az Edinborough-i Egyetem tanulmánya szerint a szénhidrátokat, nátriumot, káliumot, magnéziumot és kalciumot tartalmazó sportitalokat fogyasztó játékosok átlagosan 24 százalékkal hosszabb ideig képesek maximális teljesítményt nyújtani, mint társaik.
4. A meccs utáni sörözés nem segít
Bár sok amatőr focista állítja, hogy ha játék után legurít pár sört, azzal pótolja az elveszített szénhidrátokat, ez sajnos nem ilyen egyszerű. A meccs utáni folyadékpótlás ugyanolyan fontos, mint maga a mérkőzés, de egyáltalán nem mindegy, hogy mit iszunk. Sporttudományos magazinok kimutatták, hogy a meccs után fogyasztott alkoholos italok 15-20 százalékkal gyengítik az izmokat, mivel gátolják a szénhidrátok glikogénné bomlását és az izmok természetes regenerációját.
5. Meccsek között se száradj ki!
A mérkőzések utáni folyadékháztartást vizsgáló tudósok véleménye: azok a játékosok, akik nem pótolják rögtön az elveszített tápanyagot, akár 60 órával meccs után is gyengébbek lesznek társaiknál. Még a mérkőzések között is nagyon fontos tehát, hogy igyunk – főleg vizet, de a tápanyagokban gazdag sportitalok is fontosak. Egy spanyol kutatás kimutatta, hogy a rendszeresen futballozók több mint 90 százaléka kiszáradásos állapotban lép pályára. A legjobb teljesítményhez a meccsek előtt, alatt és után is figyelned kell tehát a folyadékháztartásodra.
(Megjelent a FourFourTwo magazin 2011. márciusi számának Fociakadémia szekciójában.)