Csilis-kókuszos mojito (a képen az 1.)
Hozzávalók
• 4 szelet lime
• egy kis csili
• 75 ml kókusztej
• menta
• egy kis szóda
Így készül
A lime-okat facsard bele egy magas pohárba, és dobd rájuk a csilit! Keverd el, majd tegyél bele 8-10 mentalevelet, amiket előtte dörzsölj meg kicsit, hogy kiengedjék az aromájukat! Add hozzá a kókusztejet, egy kis tört jeget, és keverd össze! Már csak fel kell tölteni jéggel, rá kell szórni némi mentát és friss csilit, és beleállítani pár szívószálat.
Ezért jó
„Ha húzós volt az idényed, ez az ital majd helyrehoz – mondja Matt Lovell dietetikus. – Rengeteg benne a C-vitamin, amely kitisztítja a szervezetet.”
Gránátalma és grapefruit (2. kép)
Hozzávalók
• 50 ml gránátalma lé
•
egy fél grapefruit leve
• 1 evőkanál cukor
• szódavíz
• gránátalmamagok
Így készül
Öntsd a gránátalmalevet egy magas pohárba a cukorral, és keverd össze őket! Öntsd hozzá a grapefruit levét, töltsd fel a poharat jéggel, majd szódával! Szórd meg a tetejét gránátalmamagokkal, és tűzz bele egy grapefruitszeletet!
Ezért jó
„A grapefruit segít a zsírvesztésben, mivel megemeli az inzulinérzékenységet – magyarázza Lovell. – A gránátalma tele van antioxidánsokkal, amelyek többek között a szívet is egészségesen tartják.”
Angol kert (3. kép)
Hozzávalók
• 4 fekete szeder
• 25 ml citromlé
• 12.5 ml agave szörp
• 25 ml almalé
• 25 ml áfonyalé
• 1 szelet alma
• 1 szelet citrom
Így készül
Morzsolj össze három szedret, majd a többi hozzávalóval együtt tedd shakerbe, és jól rázd össze! Díszítsd a szederrel, az almával és a citrommal!
Ezért jó
„Tele van polifenolokkal és flavonoidokkal – mondja Lovell. – Ezek a gyümölcsök, zöldségek, gyógynövények és fűszerek azon aktív alkotóelemei, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak, ezáltal hozzájárulnak a szervezet regenerálódásához.”
Virgin Mary (4. kép)
Hozzávalók
• só és bors
• zellersó
• 3 szelet citrom
• tabasco
• Worcester szósz
• szárított csili
• 100 ml paradicsomlé
• 1 koktélparadicsom
• egy szár zeller
Így készül
Egy magas pohárba facsarj bele két szelet citromot, tegyél bele egy kis sót és borsot, zellersót és csilit. Ez után adj hozzá egy kis tabasco és worchester szószt! Öntsd fel a paradicsomlével, keverd el, majd tegyél hozzá jeget! Díszítsd a zellerszárral, a koktélparadicsommal és a citromszelettel!
Ezért jó
„Remek tápanyagokkal van tele, gyulladásgátló fűszerek, eletrolitok és feketebors – így Lovell. – Sok benne a cink és a króm, amelyek az izmok újjáépítését szolgálják.”
Alma és bodza ital (a kép jobb oldalán fent)
Hozzávalók
• 1 szelet citrom
• 25 ml bodzalikőr
• 75 ml almalé
• menta
Így készül
Facsarj bele egy szelet citromot egy fémpohárba! Add hozzá a bodzalikőrt és az almalevet! Dörzsölj össze 8-10 mentalevelet, és add hozzá, utána jöhet a tört jég! Keverd össze, majd töltsd fel jéggel, és díszítsd egy kis mentával és szívószálakkal!
Ezért jó
„Remek itóka – mondja Lovell. – A bodza tradicionális orvossága a köhögésnek, megfázásnak. A menta segíti az emésztést, ami jól jön a kerti sütögetések idején.”
Uborka- és zellerkoktél (a kép jobb oldalán lent)
Hozzávalók
• zeller
• uborka
• 25 ml citromlé
• 1 evőkanál cukor
• szódavíz
Így készül
Turmixolj össze egy fél szár zellert és egy kis uborkát a citrom levével és a cukorral! Öntsd az egészet egy magas pohárba, töltsd fel jéggel és szódavízzel! Díszítsd zellerrel és uborkával!
Ezért jó
„Remek hidratáló ital lesz belőle, ha hozzáadunk egy csipetnyi sót – ajánlja Lovell. – Az uborka természetes hűsítő – az ősi kínai gyógymód szerint az egészséghez fontos, hogy egyensúlyban legyenek az elfogyasztott hideg és meleg ételek, italok.”
Mutasd meg, mit iszol, megmondom, ki vagy!
Rázva, vagy keverve? Vagy esetleg egy trópusi koktél? Íme, így következtethetünk
az italodból a játékodra!
James Bond
„Az a futballista, aki száraz martinit iszik, minimalistának és elegánsnak tetszik – mondja Judi James testbeszédszakértő. – Az ezt fogyasztó magányos farkas, különc. A pályán technikás játékos lehet, aki szeret kitűnni a többiek közül, ez persze nem mindig válik a csapata javára.”
Bohóc
„Ez a srác vagy nagyon ironikus, vagy tényleg szabadszájú mókamester – magyarázza James. – Be nem áll a szája, és a pályán is fel-alá rohangál, maximális teljesítményre törekszik, ami gyakran a pontosság és technika rovására megy. De legalább a csapatmorált magasan tartja.”
Akvárium
„Aki szívószállal iszik egy hatalmas kancsóból, az valószínűleg igen jószívű lehet, bár az önzetlenség is lehet egyfajta irányítás – tudjuk meg Jamestől. – Kicsit nagyképű, de okosabb, mint amilyennek látszik, igazi stratéga. Esetleg jobban szeret irányítani, és utasításokat adni, mint végrehajtani azokat.”
(Megjelent a FourFourTwo magazin 2014. augusztusi számának Fociakadémia szekciójában.)