Szöveg Louis Massarella
Recept: Zabkása
„Miért ne ehetnél zabkását ebédre is meccs előtt? – teszi fel a kérdést Gavin Allinson táplálkozási tanácsadó. – Ez olyasmi, mint a lencsefőzelék, csak lencse helyett zabbal. Főzd össze a hagymát, a paradicsomot, a fokhagymát és a gyömbért fűszerekkel, majd adj hozzá annyi vizet, amennyit a zab felszív! Keverj bele spenótot, és adj hozzá egy kis joghurtot, hogy fehérje is kerüljön bele!”
Zab
Mindannyian ismerjük, lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, és nem csak reggelire fogyasztható
Recept: Borsós-fetás rizottó
„Főleg meccs előtti este hasznos – javasolja a szakértő. – Főzd meg a hagymát, a fokhagymát és a pancettát, utána add hozzá az árpagyöngyöt és kevés csirkealaplevet. Amikor az árpagyöngy már majdnem az összes levet felszívta, tegyél bele mentát, borsót és némi feta sajtot, amelyben harmadával kevesebb a zsír, mint a parmezánban.”
Bulgur
Tört búzaként is ismert keleti csemege, alacsony a GI-indexe, sok benne a rost, és gyulladáscsökkentő hatása is van.
Mérkőzés után tökéletes.
Recept: Csirke-tagine
„A marokkói fűszerek, mint a fahéj, segítik az izmok regenerálását a meccsek után – mondja Allinson, aki még képzéseket is szervez táplálkozási szakértőknek. – A bulgurt a kuszkusz helyett használhatod, főzd össze a paradicsomot és fokhagymát fűszerekkel, tégy bele konzervparadicsomot és csirkemellet!”
Árpagyöngy
Kevesebb benne a kalória, mint a fehér és a barna rizsben, de tele van fehérjével és lassan felszívódó szénhidrátokkal.
Quinoa
Az Andokból érkező eledelnek szénhidrát- és fehérjetartalma az erőssége, de ásványi anyagokat is tartalmaz.
Recept: Tabbouleh-saláta
„A legjobb két-három órával meccs előtt fogyasztani, mivel lassabban szívódik fel belőle a szénhidrát, mint a rizsből – tanácsolja Allinson. – Simán főzd meg, keverd össze szárított paradicsommal, újhagymával, citrommal, petrezselyemmel és olívaolajjal! Tálald kevés olajon megsütött fehér hallal!”
Vadrizs
Azok a fekete valamik a rizsszemek külső héjai, amelyek gluténmentesek, tele vannak antioxidánsokkal és lassan felszívódó szénhidrátokkal.
Recept: Téli ragu
„A vadrizsnek több idő kell, hogy megfőjön, így remek a lassú főzéshez – magyarázza Allinson, aki több olimpikont is felkészített már. – Főzd együtt hagymával, kakukkfűvel, édesburgonyával, répával és csirkével, így olyan egészséges ételt eszel, ami tökéletes két-három órával meccs előtt.”
(Megjelent a FourFourTwo magazin 2016. januári számában.)