REGGELI
Így indul jól a nap
Rántotta, füstölt lazac és spenót
„A nyári szünetben könnyen jönnek fel a kilók, de kiegyensúlyozott tervvel nem kell lemondanunk a finom ételekről. Először is fogd vissza a szénhidrátfogyasztásodat, és vigyél be több fehérjét! A lazac tele van értékes tápanyagokkal, a tojással megtámogatva pedig kamionnyi fehérjével látod el az izmaidat. A spenóttól ugyan nem lesz olyan a karod, mint Popeye-nek, de legalább a hurkáid sem fognak kibuggyanni a fürdőnadrágodból. Sok benne az ecdysteroid vegyület, ami segíti a szervezet glükózlebontását, és így az nem alakul zsírrá.”
EBÉD
Élvezd a tenger ajándékait!
Tonhal, spenót, vízitorma, rizsparéj, avokádó, koktélparadicsom
„Az alapozás anélkül is épp elég nehéz, hogy az ember még fogyókúrázna is közben. Ha felszedsz egy-két kilót, az még nem a világ vége, de ha ennél többet, akkor nő a sérülések kockázata. Ez a saláta segít megszabadulni a zsírpárnáktól. Kétszáz gramm tonhalban 40 gramm fehérje található. Mivel napközben aktívabb vagy, némi szénhidrát azért belefér, a rizsparéjban pedig sok az egészséges zsír. Az avokádó jó tulajdonságairól könyvet lehetne írni, az biztos, hogy a szíved megköszöni majd, mert tele van káliummal és K-vitaminnal.”
VACSORA
Azt hittétek, kimarad a baromfi?
Csirke, brokkoli, zöldbab, édesburgonya
Vacsorára duplázd meg a zöldségadagodat, a szénhidrátokat pedig szorítsd vissza a minimumra! A zöldségekben sok a tápanyag és rost, amely teltségérzetet ad, ezen kívül némi lassan felszívódó szénhidrátot is nyersz belőlük. A szószokat és egyéb nyalánkságokat inkább hanyagold, mert általában telepakolják őket cukorral. A grillezett csirkemell dugig van fehérjével, a brokkoli pedig kalciummal és vassal, amelyek a csontokat erősítik, illetve segítik a glükóz cukorrá alakítását. A zöldbabban sok az A-, C- és K-vitamin, valamit a magnézium és a kálium is.”
(Megjelent a FourFourTwo magazin 2015. augusztusi számának Fociakadémia szekciójában.)