A gyömbér csökkenti a fájdalmat
2010 szeptemberében a Fájdalom Magazin (becsszó, van ilyen – a szerk.) közzétett egy kutatást, amely kimutatta, napi egy adag gyömbér 25 százalékkal csökkenti az edzések miatt fellépő fájdalmakat. A McCormick Tudományos Intézet (MSI) kísérletében egy csoport 11 napig gyömbértablettákat szedett, míg egy másik csoport csak placebót. Kiderült, hogy a gyömbéresek sokkal kisebb fájdalomról számoltak be edzés közben.
Adj reszelt gyömbért egy kis rizshez!
A chilipaprika zsírt éget
Az ausztrál Tasman Egyetem kutatói rájöttek, hogy a kapszaicin, amely a paprika csípősségét okozza, segít a májnak kiüríteni az inzulint – a hormont, amely a zsírraktározásért felel – étkezés után. Így aztán ez a fűszer lehet a legjobb zsírégető eszköz. „A csípős fűszereknek hőfejlesztő vagy zsírégető hatásuk is van, amely gyorsítja az anyagcserét.” – mondja Ann Louise Gittleman, a The Fat Flush Plan szerzője.
Adj chiliport a babos, héjában sült krumplihoz!
Görcs ellen szedj kakukkfüvet!
Fűszerekkel végzett kísérletei során Keith Scott amerikai orvos rájött, hogy a kakukkfű alapú antioxidánsokat szedő sportolók 80 százalékának esetében látványosan csökkent az edzés közbeni izom-, ínszalag- és ínsérülések száma. A Nutrition Magazin 2010. januári számában közzétett kutatásában 3100 ételt vizsgált, és kimutatta, hogy mind közül a kakukkfű tartalmazta a legtöbb antioxidánst.
Adj kakukkfűleveleket az olaszos tésztákhoz!
A fahéj rendezi a vércukorszintet
Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium kutatásai szerint egy teáskanálnyi elfogyasztott fahéj akár megnégyszerezheti az anyagcserénk sebességét. „Ez a fűszer sokkal érzékenyebbé teszi a zsírsejteket az inzulinra, amely a vércukorszint szabályozásáért felelős hormon” – magyarázza Anne Louise Gittleman.
Adj a következő tejeskávédhoz egy kis fahéjat!
Kömény – hogy ne szaladj a vécére…
Az erős fűszerek, mint a kömény – amely a curryporok első számú alapanyaga –, a mustár és a tabasco nem hiányozhattak az angol válogatott étlapjáról a dél-afrikai világbajnokság alatt. A közhiedelemmel ellentétben ezek a fűszerek segítenek megnyugtatni a túltöltött gyomrot, és gondoskodnak arról, hogy a játékosok csak a pályán szaladgáljanak. A kömény ráadásul bizonyítottan segíti az emésztést, és elpusztítja a húsban található káros baktériumokat.
Adj belőle a húsokhoz curry-mártásban vagy szárazon!
Ginzeng – energiát ad
A ginzenget a kínai gyógyászat évszázadok óta természetes erősítő és fiatalító gyógynövényként ismeri. Koreai tudósok állóképességi sportolókon végzett kísérlete most kimutatta, hogy ez a növény táplálék-kiegészítőként szedve valóban megemeli a szervezet energiaszintjét, megakadályozza a kimerülést.
Adj vékonyra vágott ginzenggyökeret az ételeidhez!
Szöveg Rob Kemp
(Megjelent a FourFourTwo magazin 2011. márciusi számának Fociakadémia szekciójában.)