HÚSHEGYEK
1 Egészben sült malac
„Az argentinok imádnak hatalmas darab húsokat sütögetni – mondja Fernando Larroude, a Gaucho étteremlánc grillmestere. – Itt jön a képbe a malac. Szabad tűzön, nyársra húzva sütjük négy-öt órán át. Akkor lesz jó az íze, ha keményfát használunk. Semmibe sem szabad betekerni a húst, és a lángok nem érhetik el! Sütés közben locsolgassátok chimichurrival – ez olajos lé petrezselyemmel, fokhagymával, ecettel, olajjal és chilivel. A lassú sütés miatt a hús szinte le fog esni a csontokról.”
2 Csirke
„Filézzétek ki a csirkét, és faszénen süssétek meg! Mi előtte citromos, fokhagymás, petrezselymes lében pácoljuk.”
3 Rostélyos
„Argentínában mindig is a steak lesz az első számú kedvenc. Próbáljatok ki több variációt is, nekem a rostélyos a kedvencem, elképesztően finom, és nem száraz.”
4 Fartő
„A rostélyosnál egészségesebb steak, mivel csak két százalék a zsírtartalma, de ugyanolyan ízletes.”
5 Hasaalja
„Nálunk vaciónak hívják, ez a legnépszerűbb és egyben legolcsóbb steak is, szerintem sehol sem esznek belőle annyit, mint nálunk. Tengeri sóval meg kell szórni, és mehet a faszénre.”
Értékel a dietetikus
„Sok helyről lehet hallani, hogy a vörös húsok fogyasztása káros, szívbetegségeket és rákot okoz, de ez nem ilyen egyértelmű – mondja Ben Coomber táplálkozási szakértő. – Sok bennük a fehérje, amely az izmokat építi fel, a kreatin, amely erősít és energiát ad. Ezen felül a vas, cink, szelénium és magnézium, amelyek segítenek a táplálék hatékony lebontásában, elősegítik a jó alvást, és a tesztoszteron termelésébe is beszállnak. A megfelelő minőségű marha füvön nő fel, így húsa sok Omega3 zsírsavat is tartalmaz, amely segít megszabadulni a felesleges kilóktól és regenerálódni.”
WILLIAN
Köretek brazil módra
A Chelsea brazil szélsője elmondja, mit egyetek a húsok mellé
Rizs
„Amikor hazamegyek Brazíliába, mindig rizzsel várnak. Mindegy, hogy ebéd vagy vacsora, mindenhez megy.”
Bab
„Mindig hozok magammal babot Londonba. Az angol bab nem olyan, mint az otthoni. Mindig legyen rizs vagy bab a tányérodon!”
Tükörtojás
„Ha steaket eszel, tojás kell hozzá! Ez a brazilok kedvence.”
Értékel a dietetikus
„A rizs és a bab tökéletes választás, segítik az emésztést, harcolnak a szabadgyökök ellen, és a hasfájást is megelőzik – magyarázza Coomber. – A tojás újabb fehérjelöketet ad, ráadásul sok benne az A-, D-, E- és K-vitamin.”
Jonás Gutiérrez
Grillezés dél-amerikai csavarral
A Newcastle korábbi, a Banfield jelenlegi argentin válogatottja elmondja, mitől lesz tökéletes a grillezés
Jól fűszerezd a húst!
„A legfontosabb a só, ez hozza ki a hús ízét.”
Hozd össze a csapatot
„Egyszer a teljes Newcastle-t meghívtam egy hagyományos argentin sütögetésre, Fabricio Coloccini és az egész csapat nagyon élvezte. Régi hagyomány ez nálunk otthon. Ilyenkor mindig összegyűlik a család vagy több barát.”
Legyen jó bor
„Végül is valamivel le kell öblíteni a sok húst. Természetesen a Malbec Argentinót ajánlom.”
Értékel a dietetikus
„A Jonás által ajánlott Malbec tele van anti-oxidánsokkal, és más alkoholos italoknál kevesebb benne a kalória – állapítja meg Coomber. – Egy jó minőségű vörösborral nem lehet hibázni.”
(Megjelent a FourFourTwo magazin 2015. júliusi számának Fociakadémia szekciójában.)