Interjú Vithushan Ehantharajah
A BULDÓZER
Teljes kiőrlésű búzaliszt, mozzarella, marhahús
A tészta teljes kiőrlésű gabona, amely lassan felszívódó szénhidrátokkal lát el. Tehetsz rá paradicsomszószt – jó C-vitamin forrás –, de a kulcs a sajt. Használj zsíros bivalytejből készült mozzarellát, mivel a zsírok segítenek a létfontosságú hormonok előállításában, amelyek az izomerőért felelnek. Ugyancsak sok benne az elágazó láncolatú aminosav, amely arról gondoskodik, hogy a fehérjék az izomrostokba vándoroljanak. Ráadásul még finom is. A marhahús jó fehérjeforrás, kreatin is található benne, amely az izmok erejét növeli. Hacsak nem vágod nagyon kis darabokra a marhát, előtte főzd meg, mielőtt ráteszed a pizzára!
A TELJESÍTMÉNYFOKOZÓ
Spárga, brokkoli, szardínia
Itt is törekedj arra, hogy a tészta vékony és teljes kiőrlésű lisztből készült legyen! Ezúttal használj vegyesen zsírmentes és alacsony zsírtartalmú mozzarellát, ilyen például a Leerdammer. Szükséged van ugyanis némi zsírra, de nem szabad eltelned. A spárgában sok a B-vitamin, ez szabályozza a fehérjékből és szénhidrátokból felszabaduló energia mennyiségét. Ezért tehetsz a pizzára brokkolit és szardíniát is. Egyébként a máj a legjobb B-vitamin forrás, de ugyan ki eszik májas pizzát?
A REGENERÁLÓ
Fehérliszt, grillfűszer, csirke, lilahagyma
Ez a legjobb rögtön a meccs után. Ehhez használhatsz fehér lisztet, vissza kell ugyanis töltenünk az elveszített szénhidrátokat. A paradicsomszószt most helyettesítsd grillfűszeres szósszal, tele van antioxidánsokkal, nátriummal és más ásványi anyagokkal. Maximum alacsony zsírtartalmú mozzarrellát használhatsz, a zsírok ugyanis lassítják az emésztést. Feltétnek használj előfőzött csirkemellcsíkokat fehérjeforrásként. A lilahagymában sok a quercetin nevű antioxidáns, mely megköti az izomregenerálódást lassító szabadgyököket.
(Megjelent a FourFourTwo magazin 2012. júliusi lapszámának Fociakadémia szekciójában.)