A felállás
n csirkemellfilé a bőre nélkül, kockára vágva
n 1 cukkini (ha nincs, más zöldség is megteszi)
n 1 pirospaprika, feldarabolva
n egy marék lilakáposzta
n 3 karika hagyma
n egy teljes kiőrlésű pita
n egy marék friss koriander
n egy marék friss menta
n 2 gerezd fokhagyma
n 1 csilipaprika
n egy fél citrom leve és héja
n frissen őrölt feketebors
n extraszűz olívaolaj
A taktika
Pácold be a csirkét a mentával, korianderrel, fokhagymával, csilivel, citrommal, sózd és borsozd, majd csurgass rá olívaolajat! A csirke pihenjen így egy órát, hogy átvegye a fűszerek ízét! A cukkinit dobd forrásban lévő vízbe fél percre, majd szűrd le! Ha a csirke kész, süsd át a cukkinivel és a piros paprikával!
Öt-nyolc percig elég sütni, forgasd gyakran, hogy ne égjen oda! Vágd fel a vöröskáposztát, keverd el a hagymával, a csilivel és a citrom levével! Óvatosan grillezd meg a pitát, majd töltsd bele a csirkét, a paprikát és a cukkinit! A tetejére tedd rá a káposztát és a hagymát!
Csirke
„A bőre nélkül alacsony zsírtartalmú, fehérjegazdag étel, rengeteg hasznos aminosavval. Szinten tartja a vércukrot, és energiával lát el. A fehérje szükséges a test működéséhez, ez építi fel a szöveteket, de a hormontermeléshez és -szállításhoz is elengedhetetlen.”
Pirospaprika
„Nagyon sok vitamin van benne, a C és A viszont csak akkor marad meg, ha nem főzzük túl. Mindkét vitamin nagyon fontos antioxidáns, és az immunrendszert is erősíti. Folsavtartalma a vértermelést segíti, de az agyat és az idegrendszert is gondozza.”
Vöröskáposzta
„Ebben is sok a C-vitamin, ezen felül flavonoidokat is tartalmaz, amely egy kiváló, immunrendszert erősítő antioxidáns.”
Cukkini
„A rendes bélműködéshez fontos rostokat tartalmaz, és a gyomorban élő hasznos baktériumokat is segíti munkájuk végzésében. Sok benne a jód, a cink, a magnézium és a szelén, csakúgy, mint az izomerősítő nátrium és kálium.”
Fokhagyma
„A hagymával együtt ez a természetes fertőtlenítőszer segít megszabadulni a vírusoktól és baktériumoktól. Csökkenti a koleszterint, plusz a benne lévő kén rákmegelőző nitrozamin termelésére ösztönzi a szervezetet.”
Csili
„A benne lévő, csípősségért felelős kapszaicin megóvja a DNS-t a károsodástól. Mértékkel fogyasztva még a kedélyállapotot is javítja.”
Pita
„Tele van rostokkal, és nincsen benne annyi cukor és zsír, mint a kenyérben. Komplex szénhidrátokból épül fel, melyek folyamatosan látnak el energiával.”
(Megjelent a FourFourTwo magazin 2012. februári számában.)