Szöveg Huw Davies
Meccs előtt
Erőt adó stir fry (meccs előtt 3 órával!)
A hűtőből és a konyhaszekrényből
1-2 sovány csirkemell csíkokra vágva
egy marék spenótlevél
1 csíkokra vágott paprika
1 marék felszeletelt gomba
1 csomag instant tészta
fél citrom vagy lime leve, vagy egy kanál citromlé
1 kis darab gyömbér
Mihez kezdjek velük?
Süsd a csirkét öt percig, majd add hozzá a spenótot, a gombát, a paprikát, a cirom levét és a gyömbért! Főzd további két-három percig!
Főzd meg a tésztát! Ne fűszerezed, hogy a gyomrodat ne terheljék meg az erőteljes ízek! Ha megfőtt, add hozzá a csirkéhez.
Készíts egy kis salátát a csirkéhez, némi uborka, saláta és natúr joghurt épp megteszi, ízesítsd sóval és borssal.
Hogyan segít?
A tészta szénhidráttartalma nem kevés erőt ad az előtted álló kilencven percre.
A csirke és a gomba sok fehérjét tartalmaz, a paprikában antioxidánsok, a spenótban vas van, amely növeli a kardiovaszkuláris rendszer hatékonyságát, így nem fogsz kifulladni már az első félidőben.
A citrom és a gyömbér jobb ízt ad az ételnek, de sok bennük a C-vitamin, és segítik a vérkeringést, ami által a gyomrod hamarabb megnyugszik, hogy semmi se zavarjon a meccsen.
Meccs után
Rántotta (meccs után 1-2 órával!)
A hűtőből és a konyhaszekrényből
3-4 felvert tojás
1 szelet bacon, felkockázva
1 marék kolbász, felkockázva
1 kis hagyma, kockára vágva
1 paprika, csíkokra vágva
1 marék gomba, felvágva
egy kis sajt
Mihez kezdjek velük?
Süsd meg a bacont és a kolbászt a hagymával, amíg meg nem barnulnak, majd dobd rájuk a paprikát és a gombát! Öntsd rá a tojást, sózd, borsozd! Keverd össze az egészet, és keverj bele egy kis sajtot, de ne túl sokat. Az eredmény nem lesz valami szép, de jó ízű lesz, és segít regenerálni a fáradt testedet.
Hogyan segít?
A tojásban lévő fehérje segít az izmoknak helyreállni, és könnyű megemészteni. A bacon, a kolbász és a sajt nem örvend nagy népszerűségnek az egészséges életmódot hirdetők körében, de ha nem visszük túlzásba a fogyasztásukat, akkor nagy bajt nem okoznak.
(Megjelent a FourFourTwo magazin 2016. májusi számának Fociakadémia szekciójában.)