Fociakadémia-szerkesztő Ben Welch Édesburgonya-szöveg Nick Moore Fociakadémia-fordítás Kádár Pál
Dupla edzések. Futás összeesésig. Diéta. Bizony, alapozáskor mindannyiunkra ráfér egy segítő kéz, már ami a táplálkozást illeti. De hogy ez a megváltó akár sült krumpli képében is megjelenhet, azt mi sem gondoltuk volna. Éppen azért olyan nagyszerű hír az édesburgonya színre lépése. Már az is nagy különbséget jelent majd, ha az edzések előtti étkezéseidben egyszerűen lecseréled a megszokott kenyeret és rizst édesburgonyára. „Egészségesebb, mint a hagyományos krumpli, vagy más szénhidrátforrások, mivel alacsonyabb a glikémiás indexe, tehát nem emeli meg a vércukorszintet olyan nagy mértékben – mondja Mayur Ranchordas, a Newcastle United táplálkozási szakértője.
– Az édesburgonya lassan felszívódó energiaforrás, tökéletes választás, ha három órával edzés előtt fogyasztjuk. Sok benne a bétakarotin, az A-vitamin, a magnézium, a B6-vitamin és a kálium, nem beszélve a rengeteg rostról.” Valóban, bétakarotinból – amely az izommerevséget akadályozza meg – például a napi ajánlott bevitel 284 százalékát tartalmazza, amiért különösen hálás leszel alapozási időszakban. Nagyon sokféleképpen elkészíthető: meg lehet sütni, pirítani, jó krumplipürének, és a gyomrot sem terheli meg. Ja, és finom is. Szóval, ha repülőrajtot akartok venni a 2013–14-es idényben, akkor irány a zöldséges!
(Megjelent a FourFourTwo magazin 2013. áprilisi számának Fociakadémia szekciójában.)