Szöveg Ch. Gáll András Fotó Hajnal András
Kétféle főszereplője van sorozatunknak. Az egyik típus igazi konyhaművész, mindent maga csinál, kényes arra, hogy senki se üsse bele az orrát, ha ő varázsol. A másik típus odaengedi a tűzhely mellé állandó segítőnket, Müncz Gábor séf urat is.
Szalma József, a Tatabánya, a Fortuna Sittard, majd a BVSC 15-szörös válogatott balhátvédje határozottan ez utóbbi kategóriába tartozik. Vérbeli gourmet, de szívesebben fogyasztja mások főztjét. Ettől függetlenül – kis segítséggel – minimális mennyiségű olívaolajon szépen megpirítja a csirkemellcsíkokat, megsózza, megborsozza, rátépkedi a fűszernövényeket, majd az összevágott zöldséget ezen az illatos olajon megpirítja, és a fehér boron megpárolja. Végül tálalásnál a párolt zöldségekre halmozza a csíkokat, mintha csak ez lenne a tanult szakmája. „Pedig nem szakács vagyok, tizennyolc éves koromban el kellett mennem lakatosnak, mert miután 1984-ben kiöregedtem az ifiből, nem kaptam szerződést a felnőtteknél. Kétségbe estem, háromezer-hatszáz forint volt a fizetésem, arra gondoltam, hogyan fogok én ebből megélni, pláne családot alapítani?” A kétségbeesés megacélozta az ifjú Szalma akaratát. És a fellobbanás – szerencsére – nem bizonyult szalmalángnak…
„Cingár gyerek voltam, elnyomtak, ellöktek, ezért a következő életritmusra álltam be. Hajnali háromnegyed ötkor keltem, elmentem dolgozni, majd este, amikor már mindenki lefeküdt aludni, nekiálltam erősíteni. Hasizom, fekvőtámaszok, láberő. És közben zabáltam, két pofára. Hamarosan megerősödtem, bekerültem a Tatabánya felnőttkeretébe, és amikor a Honvéd hozzánk látogatott, és Détáriék már négy nullára vezettek, Bacsó Pista bácsi becserélt, Détárit kellett fognom. Én haraptam, csíptem, Döme több gólt nem rúgott, és a következő fordulóban már benn voltam a kezdőben.”
A többi már történelem. Tizenöt válogatottság, három év Hollandiában, a Fortuna Sittardnál, majd itthon a BVSC-ben, végül levezetés a Lombard Tatabányánál. „Hollandia maga volt az ízkavalkád, a dél-afrikai, curacaói, indiai, kínai konyha remekei hívogattak minden utcasarkon, igazi kozmopolita konyhaművészet, nem is tudom, milyen az eredeti holland konyha. Azt viszont büszkén idézem fel, hogy a Fortuna játékosai mind hozzánk jártak csemegézni, annyira ízlett nekik a feleségem, Ildikó marhapörköltje. De nem ám akárkik! A fiatal Mark van Bommel vagy Ruud Hesp, a Barcelona későbbi kapusa! Szilvi, a lányunk is örökölte az édesanyja tehetségét, de édesanyámra és anyósomra sem panaszkodom, szóval, minden lány pazarul főz a családban!”
Ezek szerint királyi élete van a családfőnek Szalmáéknál…
Pirított csirkemellcsíkok, párolt zöldségekkel
Hozzávalók (4 személyre)
80 dkg csirkemell
nagy szemű tengeri só, frissen őrölt bors tetszés szerint
1.5-1.5 dkg kakukkfű, zsálya, bazsalikom, rozmaring
1 dl olívaolaj
1 kg színes zöldség (kápia paprika, cukkini, padlizsán, angol zeller)
10 dkg koktélparadicsom
1 dl fehér bor (lehetőleg száraz rizling)
(Megjelent a FourFourTwo magazin 2013. szeptemberi számában.)