
Fotók: Freepik
Vannak, akik szigorúan magában isszák a kávét, mert arra esküsznek, hogy így élvezhető igazán a benne lévő sokféle aroma. Ezzel nehéz lenne vitatkozni, ugyanakkor a most bemutatott kávévariációk többsége cukrot és/vagy tejhabot is tartalmaz. Ezért a cikket azoknak ajánljuk, akik szívesen isszák ezekkel együtt a kávét, de még nem próbálták ki a felsorolt kávéfajtákat. Aki pedig kedvet kapott, ezen az oldalon további kávékülönlegességeket talál (és azt is megtudhatja, pontosan mi köze is van az olaszoknak a kávéhoz).
Ristretto
A ristretto még az espressónál is rövidebb kávé, mivel a mennyisége a presszókávénál megszokott 25-30 ml helyett mindössze 15 ml. A felhasznált kávé mennyisége és a kávé elkészítése ettől eltekintve megegyezik az espressóéval. Vagyis a ristrettót is 7g őrölt kávé és 90 fokos víz felhasználásával, 9 bar nyomáson kell elkészíteni.
A közhiedelemmel ellentétben azonban a ristretto nem lesz töményebb az espressónál, legalábbis ami a koffeintartalmát illeti. Ugyanis minél több vizet használunk fel egy kávé elkészítéséhez, annál több koffein oldódik ki belőle. Ezért a hosszú kávékban több a koffein, mint pl. az espressóban.
Latte Macchiato
A Latte Macchiato jelentése “foltos tej”. Vagyis egy igencsak dekoratív, “csíkos” kávéról van szó, amely nem csak finom, de az egyik leglátványosabb kávéital. Kissé nehezebb elkészíteni, mint mondjuk egy ristrettót, de nem lehetetlen, a végeredmény pedig abszolút megéri a fáradtságot.
Először is (a ristrettónál ismertetett módon) készítsünk egy espressót. Ezután főzzünk fel 200-250 ml tejet, amit pihentessünk pár percig, hogy ne legyen olyan forró. A következő lépés, hogy a kávét lassan, finoman csorgassuk a pohárba. Végül egy háromrétegű kávéitalt kapunk:
• alul a tej,
• felette a kávé,
• legfelül pedig a tejhab.
A Latte Macchiatót tehát vétek csészében vagy bögrében felszolgálni, érdemes üvegpohárban elkészíteni, hogy megcsodálhassuk réteges szerkezetét.
Americano
A hosszú kávé egy változata. Nevét az ihlette, hogy Észak-Amerikában ez a kávétípus, vagyis a hosszú kávé a legnépszerűbb.
Az Americano esetében is a kályhától indulunk, vagyis egy espresso képezi az alapját. Mielőtt azonban ezt elkészítenénk, először engedjünk 150-180 ml forró vizet a csészébe. Ebbe csapoljuk az espressót, és kész is a vérbeli Americano.
Flat White
Ez a kávékülönlegesség Ausztráliából vagy Új-Zélandból indult világhódító útjára (ezen máig folyik a vita). Eredetileg dupla ristrettóból készült, de gyakori, hogy espressóval készítik el. A kávéhoz nagyjából kétszeres mennyiségű, mintegy 120 ml speciális tejhabot adunk. Ezt az ún. barista habot otthon úgyis utánozhatjuk, hogy a tejhabot némi tejjel keverjük össze. A lényeg, hogy a Flat White tetejére öntött, tejből készült matéria legyen kevésbé “habos”, mint a hagyományos tejhab, inkább krémesebb. Így a pohár vagy csésze tetején lelapul a fehér finomság – innen ered a Flat White neve.
Ír kávé
Aki a kávét és a whiskey-t is szereti, annak szinte biztos, hogy az ír kávé ízleni fog. Ha profin szeretnénk elkészíteni, érdemes beszerezni egy ír kávéspoharat, ami egy hőálló talpas pohár. A pohárba 40 ml ír whiskey-t és 2 teáskanál barnacukrot teszünk. Az italt meggyújtjuk, és folyamatosan kevergetve karamelizáljuk a cukrot. Amikor a cukor feloldódott, hozzáadjuk a forró espressót. Addig a pontig töltsük fel kávéval a poharat, ahol az elkezd kiszélesedni.
Végül tejszínt készítünk, de ne legyen teljesen habos, csak annyira, hogy még éppen csorogjon. A pohár fölé tegyünk egy kanalat, ebbe csorgassuk a félig felvert tejszínt. Ha jól csináltuk, a végeredmény egy, a híres ír Guiness sörhöz hasonló megjelenésű kávéital lesz.
Az otthoni kávézás élménye egy új, a korábbinál jóval magasabb szintre emelhető, ha tudjuk, milyen alapanyagot hasznájunk és pontosan hogyan készítsük el kedvenc italunkat. Szerencsére már Budapesten is indulnak színvonalas barista tanfolyamok, ahol a kávékészítés minden kulisszatitka és fogása elsajátítható.
Reméljük, sikerült kedvet csinálni a cikkben szereplő kávékülönlegességekhez. Jó kávézást kívánunk!
(X)