„Ugye, marhapörköltet főzünk ma?!” – vág azonnal a dolgok közepébe lapunk tőről metszett székesfehérvári fotósa, de Hrutka János, a 24-szeres válogatott hátvéd-középpályás némiképp lehűti a magyaros konyha ízeihez szokott kolléga kedélyeit. „Thai sült rizst készítek, csirkével, ananásszal”, mosolyodik el szinte bocsánatkérőn az egykori ferencvárosi kedvenc, aki emlékezetes szabadrúgásgólt rúgott 1999. április 28-án a Puskás Ferenc Stadionban – bár akkor még Népstadionnak hívták… – David Seamannek, az angolok legendás kapusa neki is esett a bal kapufának, annyira sokkolta a felső sarkos bombagól.
Rudi némi késéssel érkezett, indoknak megteszi, hogy a Lotus Sports Management menedzseriroda óbudai irodája a közelmúltban áttelepült a Szabadság térre, mégsem olyan egyszerű átautózni csúcsforgalomban a Belvárosból a Bécsi útra…
Felkerül az obligát kötény, „Tekerd körbe magadon a madzagot, és elöl kösd meg!” – hangzik a használati utasítás Soós József séftől, belobban a láng, és máris elkezdődik a főzés varázslatos folyamata.
A csirkemellet egy-két evőkanálnyi étolajon forró wokban lepirítja, szeletelt fokhagyma, gyömbér, kaliforniai paprika és póréhagyma is kerül a távol-keleti, speciális formájú serpenyőbe. A boszorkányos sebességgel Rudi keze alá dolgozó séf már önti is a wokba az összefőzött szósz felét, majd érkezik a párolt jázminrizs. És már repül is egy limelevél, belecsavarjuk egy fél lime levét, majd az egészet friss korianderzölddel és kockára vágott ananásszal készre pirítja a szakáccsá átlényegült futballmenedzser.
Az egész nem tart tovább húsz percnél, már tálalják is az ínycsiklandó étket.
„Én csak a rizsből ehetek, most van a húsvét előtti nagyböjt ideje, buzgó katolikus vagyok, de egészségügyi megfontolásból is mindenkinek ajánlani tudom a böjtölést” – magyarázza Rudi, miért is szedegeti ki a csirkedarabkákat a tányérból.
Mi viszont felfaljuk az elénk tálalt finomságot, egyetlen rizsszem sem marad a hosszúkás, távol-keleti dzsunkára emlékeztető tálra szervírozott fogásból.
„2004-ben jártam Bangkokban, a thai király tiszteletére rendezett tornán, ahol Szlovákiától 1–0-ra kikaptunk, Észtországot viszont 5–0-ra megvertük. Lothar Matthäus stábjának tagjaként voltam akkoriban a válogatottnál. Minden thai specialitást végigettünk, de már korábban is kedveltem az ázsiai konyhát – az olasz mellett. Amikor nálam vannak a gyerekek, mindig főzök nekik, többnyire olasz tésztaféléket, azokat imádják, de az ázsiai étkek is ínyükre vannak” – magyarázza Hrutka, aki már kisgyermekként ott sürgölődött a konyhában az édesapja mellett.
„Az apu remek húsételeket készített, nekem a krumplistészta volt az első önálló kreációm. A magyar konyhával sincs semmi bajom, a rakott ételeket és a paprikás csirkemellet kiváltképp szeretem, szóval, jöhet ez is, az is, de a halétkek a kedvenceim. Olykor nekivágunk a városnak, sőt az országnak, a minap jártunk a balatonszemesi Kistücsökben, Pesten pedig a Tom George olasz étterem és a Kyoto a Lánchídnál a kedvenc helyem.”
Itt tartunk a beszélgetésben, amikor az egyik szakács srác autogramot kér a Fradi egykori ikonjától, van is egy speciális kívánsága: „Ha lehet, ezzel a lila tollal, szeretném, hogyha a kamera is venné…”, mosolyodik el hamiskásan a konyhaművészet avatott mestere, Rudit azonban, mintha darázs csípte volna meg.
„Lila tollal?! Bármilyen színűvel, csak azzal nem…”
Hiába, a zöld vér nem válik vízzé…
Ch. Gáll András
Hozzávalók (4 személyre)
Thai sült rizs csirkével, ananásszal
40 dkg csirkemell, 2 dkg fokhagyma szeletelve, 6 dkg friss gyömbér reszelve, 10 dkg kaliforniai paprika (sárga, piros és zöld), fél póréhagyma apró kockákra vágva, 25 dkg jázminrizsből készített párolt rizs, 1-2 evőkanálnyi szezámolaj, friss korianderzöld, ¼ friss ananász, 1 limelevél.
A mártás elkészítéséhez:
8 cl sötét szójaszósz, 2 evőkanálnyi barna cukor, 1 dl halszósz, 1 dl limelé – mindezt összefőzni.
(Megjelent a FourFourTwo magazin 2012. májusi számában.)