Mivel az MLSZ-től használatra kapott vadiúj dél-koreai autó akkumulátora indulás előtt megadta magát, taxival érkezett a Symbolba Kiss László, amit mi azért nem bántunk, mert rábeszélhettük egy pohár vörösborra, amely finomságnak később két sztorit is köszönhettünk. Miközben a korábbi válogatott labdarúgó rutinos mozdulatokkal maga köré tekerte a kötényt, és készült bemutatni a vacsora hozzávalóit, megtudta, hogy az a Portugieser, amit kóstolásra kapott, Boross Péter volt miniszterelnök pincészetéből érkezett.
„A kaposvári Táncsics Gimnáziumban érettségiztem, amely fennállásának kétszázadik évfordulójára összejövetelt szervezett, ahova eljött Boross miniszterelnök úr is, aki szintén ott végzett. Amikor köszöntünk egymásnak, azt kérdezte: ugye, te »az« a Kiss Laci vagy, aki »azt« a gólt lőtte? És a kezével imitálta az emelős mozdulatot. Rám mindenki a norvégok ellen lőtt gólomról emlékszik.”
Speciel sokan azt is tudják, hogy az 1982-es spanyolországi világbajnokságon hét perc alatt szerzett mesterhármasa máig a leggyorsabb tripla a vb-k történetében. Konyhai képességeit viszont csak a hozzá közel állók ismerik: a női válogatott szövetségi edzője – aki a Bozsik-program fővárosi felügyelője is – elmondása szerint ikrei születése után kezdett el rendszeresen főzni.
„A feleségem ágynak dőlt, így én főztem a családra. Olyannyira megszerettem, hogy máig én felelek a kajáért. Szeretjük a hagyományos, magyaros konyhát, például egy krumplilevest, jó sok kolbásszal, örömmel kanalazunk.”
A mai menü hagymaleves volt, főételként juhsajttal töltött rántott gombafejeket készített Laci, párolt rizzsel. Adódott a kérdés: a Montpellier-ben töltött évek ihlették az első fogást?
„Nem, egyáltalán nem! Érdekes, hogy a franciaországi évek alatt talán nem is ettünk levest” – emlékezett vissza az 1985 és 1987 közötti időszakra, majd egy korty bor után azt is elárulta, hogy bármerre is utazott Franciaföldön, rosszízű vöröset sehol sem talált.
Anekdotázás közben sem állt le a munka, a séf által előkészített alapanyagok „vágóasztalra” kerültek, ahol Kiss László vékony cikkekre darabolta a vöröshagymát, amit a sparhelten felhevített vajra dobott.
„A hagymalevest lehet tejszínnel vagy borral készíteni, én az utóbbit szeretem igazán. Az üvegesre pirult, óvatosan megsózott hagymára öntjük a fehérbort, arra pedig megy a húsalaplé. Ízesítjük fokhagymával és borssal, aztán főzzük néhány percet, és pikkpakk tálalhatjuk is. Mi füstölt sajtos pirítóssal kínáljuk, úgy az igazi.”
A leves összerottyant, jöhetnek a gombák, amelyeket túróval összenyomkodott és zöldfűszerekkel ízesített juhsajttal tölt meg – Henzel Dávid. Merthogy az egykori gólvágóból lett konyhatündér kiskanállal szokott helyet vájni a tölteléknek, a séf viszont két fej közé tuszkolta a sajtkrémet, így afféle labdácskák forogtak a panírban – amik mentek is az olívaolajba. Jöhet a tálalás: az étel fenséges, a társaság remek, a téma mi más lehetne, mint a futball. Szó esik múltról, jelenről, no és Roger Milláról…
„A kameruni volt a legjobb futballista, akivel valaha játszottam. Ha lábtenisznél összekerültünk, agyba-főbe vertük a srácokat. Persze mindig hátrazavart feladónak – sosem kért, utasított. Jó kis csatársort alkottunk, mögöttünk pedig a tinédzser – azóta világ- és Európa-bajnok – Laurent Blanc, a mai szövetségi kapitány futballozott. Szóltam is neki, hogy egyszer válogatott lesz belőle. Azt hitte, hülyülök. Mondtam neki, én már öreg vagyok, szóval észreveszem az ilyesmit…”
Mi pedig azt vettük észre, hogy a konyhában is remekül érti a dolgát. Ételt ugyan még nem neveztek el róla, arra ellenben büszke, hogy egy közkedvelt italféleség a vezetéknevét viseli.
Hogy mi az?
„Hát a Kis(s)fröccs!” – vágja rá…
Ugye, hogy nem csak az átemelős góljáról ismert?
Kemény Kristóf
HOZZÁVALÓK (4 személyre)
Francia hagymaleves
4 db fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 l húsleves alaplé, 1 dl száraz fehérbor, 5 dkg vaj, kakukkfű, só, bors
Juhsajttal töltött, rántott gombafejek párolt rizzsel: 24 db kisebb gombafej, 10 dkg juhsajt, 10 dkg juhtúró, 2 dkg friss snidling, 2 dkg kapor, 5 dkg kaliforniai paprika, só, bors, a panírhoz tojás, liszt, zsemlemorzsa; 30 dkg rizs, 2 dkg vaj, 1 babérlevél, só
(Megjelent a FourFourTwo magazin 2012. júniusi számában.)