Szöveg Ch. Gáll András Fotó FFT
Cikkünk még 2014-ben készült!
Csak másodszorra értettem meg. „Lazac tejszínes tagliatellével.” Mivel? Hát tagliatellével. Ez egy viszonylag széles olasz metélt tészta, és miután utánanéztem az interneten, azt is megtudtam, hogy leginkább az emilia-romagnai régió specialitása. Mindenesetre az ételválasztásból azonnal „levettem”, hogy Mészöly Géza személyében vérbeli gourmet-val hozott össze a jó szerencsénk. Francia gourmet-val, aki Le Havre-ban és Lilleben ismerkedett Európa talán legkifinomultabb konyhaművészetével.
„A Le Havre-i kikötő a halászokkal, halárusokkal feledhetetlen emlék, húsz év után is beleborzongok. Aki élt arrafelé huzamosabb ideig – márpedig nekünk megadatott Gyöngyivel –, az megszerette a tengeri finomságokat. Talán ennyit az ételválasztásomról” – mondja a magyar U19-es válogatott szövetségi edzője. Nos, Gyöngyi, Géza bűbájos felesége is eljött a Symbolba, és hamarosan egyértelművé vált számunkra, hogy nem véletlenül kísérte el férjét Sava-borsa rovatunk aktuális főzőcskéjére. Amit Gyöngyi nem tud a konyhaművészetről, azt nem is érdemes tudni. Az együtt töltött idő vissza-visszatérő motívuma volt Gyöngyi asszony és Kovács Árpád séf úr fel-felerősödő eszmecseréje arról, hogy mennyire is kell megsütni a zsírpapírra (!) helyezett lazacszeletet, hogy kell-e fokhagyma a mártáshoz, és ha igen, akkor mennyi, és így tovább. No és Géza? Egyik-másik korábbi főhősünkkel ellentétben őt beengedi a felesége a konyhába, csakhogy…
„Én nem megyek be! Annak ellenére, hogy kimondottan érdekel a konyhaművészet, és még annál is jobban a borok és ételek szakszerű párosítása. Úgy érzem, ehhez most már konyítok valamelyest, és hogy ez így van, azt Franciaországnak, Le Havre-nak köszönhetem” – magyarázza az egykor 18-szoros válogatott védő. Most viszont bemegy, sőt a kötényt is felköti, és a séf szakértő segítségére támaszkodva becsülettel nekilát a munkának. A lazacot zsírpapíron süti ki, ezt a módszert egyikünk sem tapasztalta még, de nem rossz, mert megakadályozza, hogy odaégjen a hal. „Amikor Le Havre-ban futballoztam, és Marseille-be utaztunk, a következő bajnoki mérkőzésünkre, a csapat menedzsere összeírta, hogyan kérjük a beefsteaket vagy éppen a lazacot: saignant, a point vagy bien cuit. Vagyis véresen, közepesen vagy jól átsütve. És amikor megérkeztünk Marseille-be, a szállodában, a vacsoránál mindenkit az ízlése szerint elkészített steak várt. Nagyjából abban a pillanatban értettem meg, hogy milyen futball- és konyhakultúrába csöppentem…„
A serpenyőben rotyogó mártáshoz ebben a pillanatban löttyen oda a fehér bor, amely „Egri csillag” márkanevű. Géza sok jó futballistával játszott együtt, közülük Ibrahim Bát, a Milan későbbi sztárját tartja a legjobbnak. „A szenegáli srác nagyon fiatal volt, akkor került hozzánk, még autója sem volt. Engem kért meg, hogy vigyem el az edzésre. Amikor négy év múlva összefutottunk, már négy kocsija volt, köztük egy Lamborghini, meg hatalmas háza. Marseille-ben, a Vélodrome-ban a friss BL-győztes Olympique-kal egy egyet játszottunk, Ba rúgta a gólunkat, nagyszerű futballista volt.” A Disznőfőnél épült híres fogadó valaha a Mészöly családé volt, de azt nem Géza, hanem bátyja, Kálmán vezette. Az idősebb Kálmán országos cimborájának, a legendás Farkas Jánosnak pedig a Közgáz tőszomszédságában, a Pipa utcában volt híreshírhedt kocsmája. „Jancsi bá’-val én még futballoztam, igaz, nem nagypályán, hanem az agárdi nyaralójában – emlékezik Géza a legendás Vasas-csatárra. – Lábtengóztunk, a két Kálmán, apám és bátyám volt együtt, én meg Jancsi bá’val. Mezítláb mutatta, hogy kell rúgni helyesen, bámulatosan tudott futballozni, még túl a negyvenen is.”
Természetesen szóba kerül a közelgő, hazai rendezésű U19-es Eb, is. „A csapatunkat alkotó srácok szeretik, ha nagy a tét. Nagy lesz akkor is, amikor kifutnak a nyitó meccsen a felcsúti stadion gyepére. Az első hat jut ki az U20-as világbajnokságra, amelyet 2015 májusában Új-Zélandon rendeznek. És ez a csapat megy majd tovább a riói olimpiára is, ha a reményeim valóra válnak” – mondja Géza szinte egy szuszra, belelkesedve. Az étek immár készen gőzölög, még Gyöngyi asszony is elismerően csettint, büszkén pillantva férjére: „Nagyon ügyes vagy, legközelebb te főzöl!” Erre azért ne vegyünk mérget…
LAZAC TEJSZÍNES TAGLIATELLÉVEL
Hozzávalók (négy személyre)
1 kg lazac tisztítva (négy darabban)
1 dl fehér bor
5 dkg újhagyma
3 dkg fokhagyma
10 dkg kápia paprika fél liter tejszín
20 dkg vaj
kakukkfű, só, bors ízlés szerint
(Megjelent a FourFourTwo magazin 2014. májusi számában.)